Skip to main content
Blogposts

Welke yogavormen zijn er?

Yin Yoga Nijmegen

Welke yogavormen zijn er?

Als je voor het eerst het woord ‘yoga‘ hoort, denk je waarschijnlijk dat het daar bij ophoudt. Niets is minder waar. Er zijn zo’n 8 yogavormen te benoemen. Zo hebben we yoga nidra, hatha yoga, vinyasa yoga, kundalini yoga, ashtanga yoga, power yoga, yin yoga en bikram yoga. Wij maken het je niet moeilijker dan het is, aangezien we niet alle vormen aanbieden. Toch begrijpen we dat de keuze lastig te maken is en dat je je graag even wilt kunnen inlezen. We zullen de yogavormen die wij aanbieden later toelichten voor je. Maar nu eerst….

Wat is eigenlijk de oorsprong van yoga?

Yoga‘ is een woord wat is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Yuj’, wat betekent ‘verbintenis‘. Het gaat hier om de verbinding tussen lichaam en geest. Vooral in de tegenwoordige moderne tijd kan dit nog wel eens verstoord zijn. Zo’n 200 jaar voor Christus bestond de yoga van filosoof Patanjali. Hij zag de ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alles waar ons bestaan uit bestaat. Lichaam, geest en alles wat we voelen. In het Westen bestaat yoga voornamelijk uit oefeningen die het evenwicht in het menselijk lichaam herstellen.

Waarom is yoga bevorderlijk?

Het is bij yoga, en in het doorgaans leven, te allen tijde belangrijk om naar jouw lichaam te luisteren. Wanneer je niet goed naar je lichaam en/of gevoel luistert kun je hier op korte of lange termijn klachten door krijgen. Zowel mentaal als fysiek. De ontspanning en bewustwording die yoga je biedt, helpt je op allerlei manieren. Bij bijvoorbeeld een drukke baan is het belangrijk om te weten waar jouw grenzen liggen. Door bewust te zijn van jouw lichaam en geest leer je de signalen van jouw lichaam op tijd te herkennen. Het verschil tussen denken en voelen lijkt zo dicht bij elkaar te liggen, maar de wisselwerking hiertussen is belangrijk bij het leren kennen van jouw lichaam. Je kent het wel, nachten lang wakker liggen door enkel de gedachten aan de meest willekeurige dingen. Dingen die je eigenlijk ook heel goed de volgende dag weer kunt oppakken. Door teveel in je hoofd te blijven ‘zitten’ in plaats van jouw hart, vergeet je jouw lichaam. Laat het lichaam nu net het motortje van ons gehele bestaan zijn. We moeten hier dus goed voor zorgen en al deze yogavormen helpen je hiermee.

Yogavormen
Yoga Nidra

Yoga nidra wordt ook wel de slaap van de yogi’s genoemd. Het is daardoor de meest rustige vorm van alle acht vormen. Doordat het lichaam in slaaptoestand is zorgt het voor een diepe staat van emotionele, fysieke en mentale ontspanning. Jouw bewustzijn is daarentegen helder en wakker. Deze yogavorm is ideaal als je last hebt van slaapproblemen, stress of angst. Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over yoga nidra. Ik vertel je meer over deze vorm van yoga in mijn blog.

Hatha yoga

Deze vorm van yoga is de meest klassieke vorm. Het is bedoeld om jouw lichaam te versterken en soepel te maken. Deze actieve hatha yogales zet je letterlijk in beweging. De les is in twee delen te benoemen. Aan de ene kant zullen meerdere statische en beweeglijke houdingen elkaar opvolgen (HA). Aan de andere kant bestaat de les uit ontspanningsoefeningen en meditatie (THA). Met al deze oefeningen is het de bedoeling dat je je lichaam beter leert te beheersen. Je blijft dan ook wat langer in één houding. We starten de les met een zonnegroet en een warming-up om de spieren voor te bereiden. We eindigen uiteraard met een liggende ontspanning en meditatie.

Yoga is voor iedereen en daarom hebben wij yogalessen vóór iedereen. Naast deze bekende yogavormen bieden wij nog meer lessen aan. Bekijk HIER het volledige aanbod.