Skip to main content

Balans

Wat is balans?

Balans is de situatie waarin beide zijden van een situatie even zwaar zijn. Dat betekent evenwicht houden of het midden zien te vinden tussen inspanning en ontspanning en tussen werken en rusten. Dat betekent dat je in een bepaalde asana (yogahouding) het midden weet te vinden tussen stevigheid en kracht aan de ene kant en ontspanning en comfort aan de andere kant. Binnen de yoga wordt dat aangeduid met ‘sthira, sukham, asanam’. Maar pas je dat ook toe in je eigen leven? Dat je tijdens een lastige of moeilijke situatie krachtig en stevig bent maar ook kunt ontspannen? Yoga leert je om aan de ene kant te ontspannen en aan de kant krachtig en stevigheid te ontwikkelen.

Persoonlijke balans van Yogahart

Dit heb ik ervaren tijdens drukke projecten op het werk. Ik was alleen maar bezig met ‘krachtinspanning’ en mijzelf stevig neerzetten, terwijl mijn lichaam allerlei signalen af ging geven zoals:

  • hoofdpijn en migraine
  • ik werd prikkelbaar en kon boos worden om kleine dingen
  • het lukte mij ook steeds minder goed om te gaan slapen omdat ik zat te ‘malen’ over de dingen die waren gebeurd
  • ik had geen tijd om te ontspannen en het lukte alleen na bijvoorbeeld stevig gesport te hebben.
  • de balans tussen de krachtsinspanning en ontspanning was volledig weg.

Mijn ‘wake up call’ kwam nadat ik na een aantal drukke projecten op vakantie ging en daar 2 dagen volledig uitgeteld op bed lag met ernstige migraine. Dit was zo’n belangrijk signaal dat mijn lichaam gaf! Ik begreep, dat het niet goed zou gaan als ik zo door zou gaan en heb na deze periode een sabbatical ingelast. Achteraf was dit het beste wat ik kon doen, want het heeft mij heel veel opgeleverd.

Merkwaarden

Balans is een van mijn kernwaarden. Voor meer informatie over wat Yogahart bijzonder maakt en over de andere merkwaarden, klik je op de link.