Skip to main content

Ademhaling en ontspanning

De adem en ontspanning zijn twee belangrijke aandachtspunten voor yoga. Wanneer emoties of inspanningen langere tijd aanhouden, kan ademhalen een hele kunst zijn. Problemen met ademhaling kunnen uiteindelijk leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten. Ademtherapie biedt hierin een goede uitkomst.

Een verkeerde ademhaling

Het ritme van jouw ademhaling gaat vanzelf. Daarbij past de ademhaling zich aan op jouw inspanningsniveau. Wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent is de ademhaling hoger zijn dan wanneer je rustig op de bank zit. Het kan ook zijn dat jouw ademhaling hoger is op momenten dat je spanning en stress ervaart. Vaak daalt deze weer in de loop van de tijd.

Op het moment dat de ademhaling voor een langere tijd hoog blijft, door langdurige spanning, kan dit leiden tot klachten. Ademtherapie biedt hierin de uitkomst. Het geeft je de mogelijkheid tot het terugvinden van een goede ademhaling en ontspanning.

Ademtherapie

Langdurige stress kan een negatief effect hebben op jouw ademhaling. Bij ademtherapie leer je hoe je op een juiste manier ademhaalt. Dit kan je helpen bij het omgaan met verschillende klachten, zoals angst, vermoeidheid, paniek en slaapproblemen.

De therapie helpt de natuurlijke adembeweging te herstellen. Daarbij maak ik onder andere gebruik van de ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit de methode van Dixhoorn. Met deze methode word je bewust van de spanning en ontspanning in je lichaam. Je leert om beter naar jouw lichaam te luisteren en wordt bewust van wat de spanning veroorzaakt.

Hoe werkt het?

Onder goede begeleiding leer je jouw buik-, flank- en borstademhaling op een juiste manier toe te passen. Naast de methode van Dixhoorn gebruik ik yoga en meditatietechnieken. Op deze manier kun jij je weer ontspannen en kan de ademhaling teruggebracht worden naar een goed ritme.

Meer informatie over ademtherapie?

Wil je meer informatie of heb je vragen met betrekking tot de ademtherapie? Neem dan contact met ons op.