Skip to main content
Blogposts

Yoga en hardlopen, de perfecte combinatie!

yoga hardlopen

Het wordt steeds populairder om naast hardlopen ook wekelijks een andere sport te beoefenen zoals yoga. Steeds meer (professionele) hardlopers en duursporters, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers erkennen de meerwaarde van yoga.

 

“Voor mij is yoga en hardlopen een ideale combinatie” geeft Gerda Wolff, ademtherapeut en erkend yogadocent aan. Wekelijks loopt zij 2 keer per week hard bij Nijmegen Atletiek en geeft yogalessen en ademtherapie. Een aantal jaren geleden merkte zij dat bepaalde spieren door het hardlopen waren verkort en sommige spieren minder werden gebruikt. Dat was voor haar de aanleiding om ‘yoga en running’ op te zetten voor hardlopers en duursporters.  Sindsdien heeft ze verschillende workshops verzorgd voor Nijmegen Atletiek en Hardloopvereniging Beuningen.

Yoga en core stability

In de les yoga en running is er naast aandacht voor het rekken en strekken van spieren ook aandacht voor het versterken van bepaalde spiergroepen zoals de romp, bilspieren, hamstrings en heupen. Ook is er aandacht voor de core stability (romp stabiliteit) met onder andere oefeningen uit hathayoga en pilates yoga. Gerda hoort regelmatig positieve effecten van de lessen van haar cursisten. Cursisten geven aan dat zij effectiever bewegen met meer aandacht voor de ademhaling en de houding. Iedereen kan de oefeningen uitvoeren op zijn of haar eigen niveau. Je hoeft dus niet heel lenig of bekend te zijn met yoga om met de lessen te beginnen. Steeds meer mannen nemen deel aan de les yoga en running en hatha yoga.Yin Yoga Nijmegen

Topsporters, yoga en hardlopen

Niet alleen amateurs maar ook steeds meer professionele atleten ontdekken de meerwaarde van yoga voor hun lichaam zoals oud sprinter Carl Lewis, zwemmer Ian Thorpe, tennissers Pete Sampras en Serena en Venus Williams en Novak Djokovic.  Een groeiend aantal topsporters integreert yoga in de trainingsroutine om het beste uit hunzelf te halen. Zo doet het Nederlands voetbalelftal de zonnegroet tijdens een training. Verschillende sporters nemen yoga in hun wekelijkse routine op om blessures te voorkomen, de spierfunctie te verbeteren en stress tegen te gaan. Yoga helpt om de juiste balans te vinden tussen lichaam en geest en zorgt voor een optimale focus voor een wedstrijd.

“Yoga is goed voor je balans, flexibiliteit, mobiliteit en mentale gesteldheid. Deze eigenschappen heb je allemaal nodig om een duursport goed uit te voeren’”                        Ben Lucas, ultraloper

Ook fysiotherapeuten adviseren om hardlopen te combineren met yoga. Gerda werkt daarom samen met Fysiotherapiepraktijk MMfysio.

Wanneer?

Wekelijks kun je de lessen Yoga en Running volgen op de donderdagavond van 18.45 – 20.00 uur in sportzaal Kanunnik Faberstraat 65 in Nijmegen.  Wil je ook eens ervaren wat yoga voor jou kan doen? Maak dan gebruik van een speciaal kennismakingsaanbod. Voor E 25,- kun je 3 yogalessen naar keuze volgen.  Wil je eerst wat meer informatie neem dan contact met ons op.