Skip to main content
Blogposts

Restorative yoga voor diepe ontspanning

restorative yoga

We kennen een groot aantal verschillende soorten yoga. Zo zijn er actieve vormen van yoga waarbij veel energie wordt verbruikt. Andere vormen zijn een stuk rustiger en focussen zich echt op pure ontspanning. Restorative yoga is er hier een van. Ik leg je in deze blogpost graag uit wat deze vorm van yoga inhoud en wanneer dit hoogstwaarschijnlijk iets voor jou is.

Wat is restorative yoga?

De naam ‘restorative yoga’ zegt het eigenlijk al. Het is een yoga vorm waarbij het herstel van het lichaam centraal staat. Restorative yoga kent verschillende namen die allemaal naar dezelfde yoga soort verwijzen:

  • Restoratieve yoga
  • Herstellende yoga
  • Vernieuwende yoga

Maar wat is restorative yoga precies? Met deze yoga spreek je het herstellende vermogen van het lichaam aan. Met de juiste oefeningen zorg je dat het lichaam zelf aan de slag gaat om het zich te herstellen. Op deze manier kom je helemaal tot rust en ontspan je je lichaam.

Het is yogavorm waarbij de verschillende yogaposes langdurig worden aangehouden. Dit zijn allemaal poses die zeer toegankelijk zijn. Hierdoor is restoratieve yoga ook zeer geschikt voor ouderen. Restorative yoga kun je ook herkennen aan het ontbreken van staande yoga poses. Restoratieve yoga wordt voornamelijk liggend en soms zittend gedaan. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen zodat er geen inspanning vereist is.

Wanneer is restoratieve yoga iets voor jou?

Deze herstellende yogavorm kan in veel situaties een oplossing bieden. Het is vooral voor personen die toe zijn of genieten van een ultiem ontspan moment. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij personen die het moeilijk vinden om uit zichzelf te ontspannen. Natuurlijk kunnen er ook factoren spelen waardoor je jezelf moeilijk kan ontspannen. Denk hierbij aan:

  • Het ervaren van veel stress
  • Chronische klachten
  • Geblesseerd geweest te zijn

Herken jij je in bovenstaande beschrijving? Bij Yogahart Nijmegen kun je restorative yoga komen proberen of volgen. Kijk in ons lesrooster wanneer je terecht kunt voor restoratieve yoga. Is dit niet de juiste vorm yoga voor jou? Bekijk dan ook ons andere lesaanbod. Wie weet zien we je binnenkort in een van onze lessen.